Nyhetsbrev
Nyhetsbrev

Taktila hjälpmedel möjliggör drömmen

Taktila hjälpmedel möjliggör drömmen

Wu Jing är en ung blind kinesisk flöjtist som kom till Sverige med en längtan efter att göra det omöjliga, att som blind musiker spela i en symfoniorkester. Se dokumentären som sänds på SVT i November.

För personer med grav synskada eller blindhet är känseln ett viktigt sinne för att läsa, rita, söka eller förstå. Det mest kända hjälpmedlet är den vita käppen men även skriftspråket punktskrift. Taktila hjälpmedel kännetecknas av tydliga punkter, linjer och reliefer som kan tydas med hjälp av känseln för den som har rätt förutsättningar och som fått träning.

Iris Hjälpmedel inriktar sig på enkla och smarta hjälpmedel som skapar en bättre tillgänglighet och vardag för dem med ingen eller kraftigt nedsatt syn.

I SVTs dokumentär följer man hur svensk ingenjörsteknik söker en metod som gör det möjligt för Wu Jing att "se" dirigentens handrörelser med foten. Datum sätts för att Wu Jing för första gången ska få spela med Stockholmssymfonikerna. Programmet, visas torsdag den 10/11 kl 20.00 i SVT2, visar en laddad och känslosam kamp mot klockan för både tekniker och Wu Jing.

Hämta nyhetsbrevet som pdf

Visa pris