Kloss Braille, punktskrift

En ”kloss” som förtydligar hur en punktskriftscell är uppbyggd. Klossen är 6 x 4 x 2 cm och har 6 stift.
Pris 92 kr
Artikelnr 52059
Lagerstatus Webblager: Fler än 5 st
Vikt 0,05 kg (transportförpackning)
Antal
Skriv ut Skriv ut

Information

Stiften är löstagbara och man kan därför tydligt beskriva hur man skriver alla tecken i punktskrift genom att ta loss och sätta tillbaka stiften. 

Dessutom är ”klossen” delbar och när man viker ut den i en lång rad blir stiftens placering samma som tangentbordet på en punktskriftsmaskin. Den utvikta ”kossen”/ cellen läggs framför maskinen och underlättar inlärningen.

Instruktion
Brailles system består av sex upphöjda punkter. De har grupperats i två lodräta rader i en fyrkant, en så kallad cell. Vänster rad - räknat uppifrån och ner - består av punkterna 1, 2 och 3 och höger rad av punkterna 4, 5 och 6. Till alfabetets tio första bokstäver använde Braille de fyra övre punkterna i systemet: punkterna 1, 2, 4 och 5. Till exempel symboliserasbokstaven A av punkten 1. De tio följande bokstäverna bildas genom att man lägger till punkten 3. Bokstaven K består alltså av punkterna 1 och 3. De sista bokstäverna i alfabetet bygger på tillägg av punkterna 3 och 6. Bilden nedan visar punktskriftsalfabetet, där de svarta prickarna utgör bokstäver. Totalt möjliggör systemet 63 olika variationer. För att få ännu fler använder man i vissa fall förtecken eller teckenkombinationer. Siffrorna bildas sålunda av alfabetets första tio bokstäver med förtecknet punkterna 3, 4, 5 och 6. 

Så här ser en punktskriftscells uppbyggnad ut (bild):

Visa pris